Aireys Inlet Lighthouse Lookout (2014)

A new wheelchair-accessible viewing platform overlooking the Aireys Inlet Lighthouse and Eagle Rock Marine Sanctuary is now complete.

The new steel framed and timber-decked structure would extends for 30 metres from near the base of the lighthouse toward the ocean. The viewing platform has been designed to gain elevation as the ground falls away from it.

The elevated platform will mean that GORCC can revegetate the ground below so rainfall stays where it falls, nourishing the vegetation and reducing cliff erosion.

The lookout was constructed by Torquay Homes and landscaping and grounds work was undertaken by GORCC’s outdoor works team.

New revegetation areas have been installed to blend the precinct with its coastal surrounds and to reduce rainfall runoff and erosion.

The platform is an additional attraction to the main Split Point Lookout, which does not cater for all coastal users. Consultation undertaken during the development of the 2008 Split Point Lighthouse Precinct Master Plan highlighted the importance of this vantage point, particularly to those with limited mobility who are unable to access the Split Point Lookout.

See the media release here.

Project gallery